Branck Rickey, a life

Branch Rickey, A Life, Jimmy Breslin, Penguin Books (2012)

De naam van Branch Rickey zal altijd vervlochten blijven met die van Jackie Robinson. Het was de manager van de Los Angeles Dodgers die het in 1947 aandurfde om het herenakkoord van de color barrier te doorbreken. Het zou hem geen windeieren leggen. Zwarte spelers als Robinson, Roy Campanella en Don Newcombe vormden de kern van een bijzonder succesvolle generatie Dodgers.

Toch doe je de manager Rickey te kort door hem alleen met Robinson in verband te brengen. Hij was de eerste die men een farm system ging werken. Zijn manier van leidinggeven inspireerde in de zeventiger jaren Reds-manager Bob Howsam. Zo was hij indirect verantwoordelijk voor het ontstaan van The Big Red Machine, één van de beste lineups uit de honkbalhistorie.

Dit boek schetst een mooi beeld van het Amerika in de jaren ’40 en specifiek van de honkbalwereld in die tijd. Branch Rickey wordt zeker niet als een heilige afgeschilderd. Hij zag ook zeker een persoonlijk voordeel in het aanboren van het aanwezige zwarte talent. Dat doet trouwens niks af aan zijn prijzenswaardige daad. Hij is absoluut een van de figuren uit de rijke honkbalhistorie die nooit vergeten dient te worden.

Luister hier de podcast terug over Jackie Robinson, die ik samen met Jasper Roos opnam.

Coverfoto: NYDN

Zeg het voort

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.