Ancelotti: Geef mij maar de beker

In 2016 vertaalde ik voor Xander Uitgevers de autobiografie van voetbalcoach Carlo Ancelotti. De oud-milanista schreef het boek samen met ghostwriter Alessandro Alciato, die ook het levensverhaal van Andrea Pirlo optekende.

Ancelotti veroverde als ploeggenoot van het Nederlandse trio Gullit, Rijkaard en Van Basten met AC Milan twee opeenvolgende seizoenen de Europa Cup I. Als coach doet hij het zelfs nog iets beter. Ook op de Milanese bank won hij tweemaal de belangrijkste Europese prijs, maar hij voegde daar met Real Madrid nog een beker aan toe.

Dit boek gaat echter meer over de mens Ancelotti dan over de succesvolle voetballer en coach. De Italiaan neemt zichzelf niet al te serieus en grapt graag over zijn grote eetlust. Geboren en getogen in de culinaire regio Emilia-Romagna houdt hij de traditie van zijn geboortegrond met gretigheid in ere.

In het Italiaans verwijst de titel met een dubbele betekenis ook naar die grote eetlust van Ancelotti. In het boek spreekt de coach meermaals over zijn liefde voor de ham uit zijn geboortestreek: Coppa di Parma. Het is evengoed deze coppa, als de door hem zo geliefde Champions League, die hij bedoelt, als hij zegt: Preferisco la coppa.

Geef mij maar de beker, Carlo Ancelotti & Alessandro Alciato, Xander Uitgevers, Amsterdam (2016)

Coverfoto: Matteo Gribaudi/Image Sport

Zeg het voort

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.