Build it and they will come

James Earl Jones in een still uit de film Field of Dreams.

De World Series van 2019 waren een waar spektakelstuk. Na zeven wedstrijden slaagden de Nationals, de underdogs uit Washington, erin om de favoriete Houston Astros te verslaan. Het was een memorabele serie, maar of er over honderd jaar nog over gesproken zal worden valt te bezien.

BLACK SOX

Dat geldt namelijk wel voor de World Series van 1919 tussen de Chicago White Sox en de Cincinnati Reds. Ook toen won de underdog, maar achteraf viel dat goed te verklaren. Een deel van de selectie van de White Sox – of beter gezegd Black Sox, zoals ze later genoemd zouden worden – had de serie verkocht. De schuldige spelers wachtte een harde straf: een levenslange schorsing.

De schuld van enkele van die spelers staat echter alles behalve vast. Van pitcher Buck Weaver weten we zelfs zeker dat hij nooit heeft deelgenomen aan de zwendel. Hij weigerde mee te doen, toen zijn kompanen hem met het plan benaderden. Het feit dat hij op dat moment niet aan de bel had getrokken, was genoeg reden om ook hem te verbannen.

Voorpagina van The New York Times op 29 september 1920.

SHOELESS JOE

Ook sterspeler Shoeless Joe Jacksons rol wordt door menigeen in twijfel getrokken. Shoeless nam wel geld aan van de gokbazen, maar blonk onverminderd uit tijdens de World Series. Aan hem viel de nederlaag zeker niet te wijten. Toch werd ook hij, één van de beste spelers van zijn generatie, uit de sport geknikkerd.

Het lot van Shoeless Joe spreekt ook nu nog tot de verbeelding. Nadat het afgelopen jaar bol stond van boeken, artikelen en podcasts over de World Series van 1919 en de mythes die er door de jaren heen om zijn ontstaan, zal komend jaar voor het eerst in de geschiedenis een wedstrijd uit de Major League gespeeld worden in Iowa. Om precies te zijn, op de plek waar ooit de film Field of Dreams (1989) werd opgenomen. Daar zullen de New York Yankees en de Chicago White Sox het op donderdag 13 augustus tegen elkaar opnemen.

In 1982 schreef de Canadees W.P. Kinsella een boek dat hij als titel Shoeless Joe gaf. In het boek is Joe zelf slechts een figurant. Het is de hoofdpersoon Ray Kinsella vooral te doen om één van diens (overigens onbestaande) ploeggenoten, de vader van Ray. Het boek werd dus zeven jaar later verfilmd met Kevin Costner en James Earl Jones in de hoofdrollen.

Meer lezen over Shoeless Joe en de Black Sox? Lees op SportAmerika mijn artikel over het schandaal en hoe het kon dat het belangrijkste sportevenement in Amerika verkocht kon worden of luister onze podcast hierover.

Meer weten over de wedstrijd die op donderdag 13 augustus zal worden gespeeld op het Field of Dreams? Kijk dan op de site van Major League Baseball.

Zeg het voort

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.