Camavinga jongste debutant Les Bleus sinds WOII

Dinsdagavond speelden Les Bleus tegen de Kroaten een rematch van hun WK-finale uit 2018. Andermaal gingen de Fransen er met de volle buit vandoor. Door de vele corona-gevallen in de Franse selectie moest bondscoach Dider Deschamps deze interlandperiode een beroep doen op enkele debutanten, waaronder de jongste sinds de Tweede Wereldoorlog: Eduardo Camavinga.

UPAMECANO

Afgelopen zaterdag was het tegen Zweden nog de beurt aan Dayot Upamecano. De RB Leipzig-verdediger luisterde zijn tweede optreden op met een doelpunt, maar hij moest de spotlights delen met een volgende nieuweling. Met zijn invalbeurt in de 63e minuut werd de 17-jarige Camavinga namelijk niet alleen de jongste Franse international sinds WOII, maar ook een van de allerjongste ooit. Het absolute record blijft op naam staan van Julien Verbrugghe, die in 1906 amper 16 jaar oud was toen hij voor de eerste keer het nationale shirt mocht aantrekken.

ANGOLEES-CONGOLESE ROOTS

De piepjonge middenvelder kwam 17 jaar geleden ter wereld in de Angolese provincie Cabinda en met twee ouders uit Congo beschikte hij al over twee paspoorten toen hij daar op 15 november 2019 ook nog de Franse nationaliteit aan mocht toevoegen. Aangezien hij nog voor zijn eerste verjaardag naar Frankrijk verhuisde, was het niet meer dan logisch dat hij ervoor koos voor dat land zijn interlands te gaan spelen. Die beslissing leidde er deze week dus toe, dat hij voor het eerst het blauwe shirt van de Franse hoofdmacht mocht aantrekken.

LIGUE DES TALENTES

Nu alle andere grote competities nog in voorbereiding zijn, weet de Franse Ligue 1 de afgelopen weken alle voetbalogen op zich gericht. De zelfverklaarde Ligue des Talentes herbergt meerdere groeibriljantjes, maar Camavinga steekt er op dit moment ver bovenuit. De jongeling heeft inmiddels al bijna vijftig optredens op het hoogste niveau achter zijn naam staan. Al sinds zijn debuut maakt de speler een bijzonder volwassen indruk. Niet gek dus dat naast de ogen van zijn bondscoach, ook die van de gehele Europese top op hem gericht zijn. 

COMPLEET

Hij beheerst alle facetten van het spel. Afgelopen seizoen liet hij bijvoorbeeld het hoogste gemiddelde aantal tackles noteren in de Ligue 1, maar hij heeft ook een prima dribbel in huis. Dat liet hij onlangs thuis tegen Montpellier, de tweede wedstrijd van dit seizoen, nog zien. Vanaf de zijlijn zette hij een actie op met een fraai een-tweetje, waarna hij naar binnen sneed. Met enkele schijnbewegingen creëerde hij in het strafschopgebied ruimte voor zichzelf, waarvan hij optimaal profiteerde door de bal in de verre hoek te schuiven.

Eduardo Camavinga brengt zijn club Stade Rennes op voorsprong tegen Montpellier.

ONHOUDBAAR

Na een sterk seizoen mag Stade Rennes zich dit jaar in de Champions League ook met de Europese top gaan meten. Dat biedt Camavinga dus de gelegenheid om ook straks als andere competities binnenkort weer gestart zijn, zijn kunsten aan het grote publiek te blijven tonen. Daarmee zal de belangstelling voor zijn diensten ongetwijfeld ook toenemen. Hoe lang Stade Rennes dan nog belangstellende clubs van zich af weet te slaan, zal dan moeten blijken.

NEXT STOP: MADRID?

Eerder dit jaar ging het gerucht dat Camavinga al overeenstemming zou hebben bereikt met Real Madrid, maar bij Stade Rennes moeten ze nog niks hebben van een vertrek van hun groeibriljant. Toen naar buiten kwam dat de toenmalige voorzitter Olivier Létang gesprekken gevoerd zou hebben met de Koninklijken over een mogelijke overgang van het wonderkind, werd hem zelfs onmiddellijk de deur gewezen door club-eigenaar door François-Henri Pinault. De weggestuurde Létang ontkent overigens de aantijgingen. Wel gaf hij aan dat Reals buurman Atlético belangstelling had getoond, maar van een done deal as absoluut geen sprake geweest.

ABSOLUTE TOP

Met een eerste interland achter zijn naam en een prijskaartje van naar verluid zo’n €140 miljoen oogt een tussenstap uitgesloten voor de jonge middenvelder. Alleen de absolute top kan hem nu nog betalen. Mocht uiteindelijk Madrid niet zijn volgende bestemming blijken te zijn, lijken alleen de Engelse grootmachten of het steenrijke PSG in de running voor zijn handtekening. Als Camavinga zich blijft ontwikkelen zoals hij de afgelopen maanden heeft gedaan, zal die volgende stap niet lang op zich laat wachten.

Zeg het voort

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.