Ligue 1; La Ligue des Talents

Onlangs ben ik begonnen met een cursus Frans op Duolingo. Om naast de app ook op andere manieren met de taal in aanraking te komen, ben ik me gaan onderdompelen in het Franse voetbal. Met de club uit de culinaire hoofdstad van het land, Olympique Lyonnais, als uitgangspunt ging ik op onderzoek uit langs Europa’s meest vruchtbare voetbalvelden.

LIGUE 1 UBER EATS

Vanavond trappen Girondins de Bordeaux en AS Nantes om 7 uur in de wijnstad het nieuwe seizoen af. Vooralsnog is de wedstrijd waarschijnlijk niet te zien in Nederland, maar na het Europese succes van Paris St. Germain en Olympique Lyonnais de afgelopen weken, zou daar zomaar eens verandering in kunnen komen. Totdat het zover is, zullen we het bijvoorbeeld met samenvattingen via het YouTube-kanaal van de Ligue 1 moeten doen.

PARIJSE DOMINANTIE

Spannend zal het ook dit jaar zeer waarschijnlijk niet worden in de race om het kampioenschap. Dankzij puissant rijke oliesjeiks uit Qatar steekt PSG tegenwoordig met kop en schouders boven de concurrentie uit. De Parijzenaars kroonden zich in de laatste negen jaar zevenmaal tot kampioen. De andere twee seizoen werden ze tweede. Met de Parijs-Arabische overheersing kwam er een einde aan een machtsvacuüm. Deze was ontstaan nadat OL haar greep op de competitie aan het eind van de jaren ‘00 was kwijtgeraakt.

JONGE AVONTURIERS SLAAN HUN VLEUGELS UIT

Het elftal van PSG bestaat louter uit topspelers, vaak van heinde en ver en voor vele miljoenen binnengehaald. Dat betekent tegelijkertijd dat het voor de Parijse talenten lastig is om in het Parc des Princes door te breken. Doodzonde, want er loopt een pak aan talent rond in die jeugdopleiding. Deze jongens vinden nu vaak emplooi bij een kleinere Franse club. Of zij zoeken al op jeugdige leeftijd hun heil over de landsgrenzen. Engelse en Duitse clubs pikken de groeibriljanten met gretigheid op, maar ook in Nederland strijkt er soms zo’n paradijsvogel neer. Meer dan eens bewijzen deze nestverlaters het ongelijk van de club.

NEDERLANDSE INBRENG

De omgekeerde weg wordt soms ook bewandeld. In Parijs spelen namelijk twee Nederlandse jongelingen. De oudste, Mitchell Bakker, kwam anderhalf jaar geleden over van Ajax en mocht de laatste weken – bij afwezigheid van zijn directe concurrenten – zelfs meermaals aan de aftrap verschijnen. De ander, voormalig Barça-talent en social media-fenomeen Xavi Simons, maakte onlangs al op 17-jarige leeftijd zijn debuut. Dat beiden komend seizoen veel speelminuten zullen maken, valt te bezien, maar de meer chauvinistisch aangelegde onder ons geeft het een extra reden om eens een wedstrijd van de prijzenveelvraat aan te zetten.

MEER NEDERLANDSE DUO’S

En niet alleen in Parijs staan er Nederlanders onder contract. Ook Lyon en Monaco hebben twee landgenoten op de loonlijst – als we de halve Nederlander Willem Geubbels althans mogen meerekenen. De twee Hollandse Gones – Memphis Depay en Kenny Tete – hebben een duidelijk grotere inbreng bij hun club, dan het talent Anthony Musaba en de eerder genoemde Geubbels bij de Monegasken. Die laatste maakte twee jaar geleden voor veel geld en nog meer bombarie de overstap van Lyon naar Monaco en leek op weg uit te groeien tot de nieuwe Marco Asensio, maar heeft sindsdien grote moeite zijn belofte waar te maken. De 19-jarige Nijmegenaar Musaba, deze zomer overgenomen van NEC, lijkt in de voorbereiding zijn leeftijdsgenoot in de pikorde al te zijn gepasseerd.

DE EENLINGEN

Naast deze drie tweetallen spelen er ook een drietal Nederlandse eenlingen in de Ligue 1. Kevin Strootman verdedigt al enige tijd het hemelsblauw van Olympique Marseille, terwijl oud-Ajacieden Kaj Sierhuis en Sven Botman recenter de overstap maakten. Sierhuis onderbrak in de winter zijn verhuurperiode in Groningen om vanuit het hoge noorden naar Stade Reims te trekken. Op zijn beurt keerde Botman na een afgerond tijdelijk verblijf enkele kilometers westelijker, in Heerenveen, ook niet meer terug in de Johan Cruijff Arena. Hij speelt komend seizoen voor LOSC in Lille.

BEST OF THE REST?

Olympique Lyonnais kende afgelopen jaar een bijzonder teleurstellend seizoen, dat bovendien op een zeer ongunstig moment werd afgebroken voor Les Gones. Met een relatief makkelijk programma voor de boeg en een stijgende lijn in vorm, kwam het definitief vaststellen van de 7e plek hard aan. Tijdens de hervatting van de Champions League liet OL zien dat die plek ook geen juiste weergave was van de kwaliteit waarover ze beschikt. Onduidelijk is nu wel in welke mate men de selectie bij elkaar kan weten houden, nu het naast een Europees ticket heeft gegrepen. Memphis Depay wordt veelvuldig in verband gebracht met een vertrek uit het Groupama Stadion en met Ronald Koemans komst naar Barcelona heeft hij er een mogelijke nieuwe bestemming bij. Daarnaast heeft Houssem Aouar zijn al niet onaanzienlijke status verder opgekrikt met enkele uitstekende wedstrijden. Volgens geruchten zou Arsenal bereid zijn ver te willen gaan om zijn diensten deze zomer binnen te halen.

View this post on Instagram

New adventure starting ? #Dogues

A post shared by Sven Botman (@svenbotman_) on

PROJECT LILLE

Een andere kanshebber voor de felbegeerde tweede plek is de nieuwe club van Botman. Net als voor Lyon geldt voor deze club dat er qua spelersgroep nog veel kan veranderen. Victor Osimhen werd voor een hoog – al dan niet mysterieus – bedrag weggekocht door Napoli, maar de spits werd al snel vervangen door een al even intrigerende Jonathan David. De Canadees vestigde, overigens net als zijn Nigeriaanse voorganger, zijn reputatie in de Belgische competitie en leverde AA Gent een recordbedrag op. Waarschijnlijk zullen enkele andere basisklanten ook nog vertrekken, maar de aankoop van Botman speelde alvast in op een mogelijk départ van een van hen, de Braziliaan Gabriel Magalhães.

LOPENDE BAND TOPTALENTEN

Niet veel wereldkampioenen kunnen zeggen dat de toekomst er na het behalen van die hoogste eer alleen maar hoopvoller uitziet, maar de talentenfabriek in Frankrijk draait deze jaren overuren. Bij bijna elke ploeg speelt wel een groeibriljant die het bekijken waard is. Juist bij de teams onder de top krijgen dit soort spelers de kans om te stralen. Misschien wel de meest opvallende onder hen zijn Wesley Fofana (AS Saint-Etienne) en de piepjonge Édouard Camavinga (OGC Nice). Beiden worden al veelvuldig genoemd als transferdoelwit van buitenlandse grootmachten. Een Franse verdediger is het spelende equivalent van de Duitse laptoptrainer: iedereen wil er één hebben. 

DE TALENTENCOMPETITIE

Niet zo gek dus dat de Ligue 1 zichzelf in de markt zet als de competitie der talenten. Waar elke middelmatige club in Engeland meer te besteden heeft dan de Franse subtop, is het surplus aan talentvolle jonge spelers wat deze competitie onderscheidt van de andere Top 5-competities. De Piet de Visscher in ons allemaal wil niets liever dan over een paar jaar te kunnen zeggen dat zij die Franse geweldenaar al hadden gezien toen hij nog in eigen land speelde. Kijken dus! Als het even kan met commentaar van Jean-Paul Rison en Yordi Yamali.

Zeg het voort

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.