Grandioze binken van Zuid verslaan Milan

Vandaag precies vijftig jaar geleden wacht Feyenoord een helse klus. Thuis in de eigen Kuip moet het tegen de regerend Europa Cup I-winnaar Milan een 1-0 achterstand zien goed te maken. Volledig tegen de verwachting in slaagt Neerlands kampioen daarin en weet het daarmee overwintering in Europa veilig te stellen.

NEDERLAAG IN ITALIË

Twee weken eerder was een vroege treffer van de geboren Argentijn Nestór Combin voor Milan genoeg geweest voor de overwinning. Feyenoord mocht al trots zijn op die sterke prestatie in Italië tegen de ploeg die een seizoen eerder Ajax nog met 4-1 velde in de finale, maar Feyenoord nam duidelijk geen genoegen met een bijrol in dit tweeluik.

Milan herbergt met keeper Fabio Cudicini, Karl-Heinz Schnellinger en Gianni Rivera enkele spelers van wereldfaam in de selectie. Die laatste is er in Rotterdam echter niet bij. Zijn aanwezigheid zal node gemist worden in de Kuip, waar de ploeg zonder haar regista niet aan voetballen toekomt en nauwelijks kansen weet te creëren.

HAPPEL EN HASIL

Sinds zijn komst die zomer had Ernst Happel gebouwd aan een bijzonder sterk middenveld. Hij had zijn landgenoot Franz Hasil weten te verleiden tot een overstap vanuit de Duitse Bundesliga om voor hem in Rotterdam te komen spelen. Hoewel hij in Rotterdam-Zuid minder zou gaan verdienen, kon de Oostenrijker naar eigen zeggen geen nee zeggen tegen Happel. Naast de twee Wimmen – Jansen en Van Hanegem – completeerde Hasil het driemansmiddenveld.

Vanaf het eerste fluitsignaal zette Feyenoord de bezoekers onder druk. Dat furieuze begin werd al snel beloond. Nadat de thuisploeg in de openingsminuten al een paar keer voor het doel van Cudicini was opgedoken, was De Spin in de 7e minuut kansloos op een zwabberbal van Wim Jansen. Hasil stoomde op, legde de bal breed op Jansen, die zijn man voorbij ging en de bal hoog in de verre hoek krulde. De middenvelder zou later bekennen dat hij eigenlijk een voorzet had willen geven.

NAGELBIJTEN

Dat veranderde echter niks aan de uitkomst en Feyenoord had binnen tien minuten de benodigde treffer te pakken. In het vervolg blijft men het doel van Milan bestoken, maar waar het recht heeft op meer, zullen doelpunten lange tijd uitblijven. Cudicini blijkt keer op keer een sta in de weg.

Minder dan tien minuten voor tijd valt dan toch nog de bevrijdende 2-0. Linksbuiten Coen Moulijn schiet op karakteristieke wijze voorbij zijn tegenstander en geeft voor. Met een slimme loopactie naar de eerste paal trekt Ove Kindvall twee verdedigers met zich mee, waardoor Van Hanegem de bal vrij langs Cudicini kan koppen.

Willem van Hanegem heeft de 2-0 langs de liggende Fabio Cudicini tegen de touwen gekopt.

OVERWINTERING

Journalisten komen superlatieven tekort om de prestatie van de Rotterdammers te beschrijven. Er zijn geen woorden om deze daden te omschrijven, zo wordt er geschreven. Ook het legioen is door het dolle heen. ‘Beschuit, beschuit, Milan ligt eruit!’ klinkt het uit vele kelen. Na deze scalp ligt plots de weg naar de finale open.

Met de overwinning op Milan is Feyenoord in ieder geval zeker van overwintering. Het plaatst zich voor de laatste acht van het meest prestigieuze Europese bekertoernooi. In de kwartfinale wacht het Oost-Duitse Vorwärts Berlin. De eerste wedstrijd van dat treffen zal op 4 maart in het Walter-Ulbricht-Stadion te Berlijn worden afgewerkt.

Zeg het voort

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.